Polka Dot

21 Jun 2012

KUIH APAM MEKAR CARAMEL


BAHAN:

2 BIJI TELOR
SECUBIT GARAM
100G GULA HALUS
25G SUSU MANIS
1/2 TSPN OVALETE
250G TEPUNG GANDUM
25G SUSU TEPUNG
1/2 TPSN SERBUK PENAIK
225ML AIR GULA HANGUS
1 TSPN ESEN PERISA COKLAT


NAMPAK TAK WAP STEAM DARI KUKUSAN INI...WAH FRESH DAN GEBU GITU...

CARA:

PUKUL TELOR,GARAM,GULA HINGGA GEBU,MASUKKAN SUSU MANIS DAN OVALETE PUKUL HINGGA PUTIH KEMBANG. MASUK TEPUNG YANG DIAYAK DENGAN SERBUK PENAIK, ESEN DAN SUSU TEPUNG KACAU RATA. MASUK AIR GULA HANGUS DAN KAUP BALIKKAN DAN PUKUL SEBATI. SUDUKAN ADUNAN DALAM ACUAN APAM DAN KUKUS HINGGA MASAK DAN MEREKAH. GUNA API BESAR. SELAMAT MENCUBA



~YANG NI APAM CARAMEL OREO~




Tiada ulasan:

Catat Ulasan