Polka Dot

4 Sep 2012

Resepi Acar

 
2 biji timun
2 biji lobak merah
Hiris dan rendam dengan kapur 1 sudu kecil selama 5 minit, dan jemurkan sejam
 
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inci halia
kisar semua bahan ini
 
1 sudu kecil biji sawi
2 tangkai lada merah hiris
1 sudu kecil kari
1/2 sudu kecil kunyit
1 sudu kecil serbuk rempah lima
 
cuka
2 sudu besar sos tomato
garam
ajinomoto
gula
 
Tumis bahan kisar, masukkan biji sawi, kacau masuk kari dan kunyit serta rempah lima, gaul sebati  masuk sos tomato kacau sekejap masukan lobak,timun dan lada merah gaul sebati, tambah cuka,garam,gula dan ajinomoto.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan